Предмет : Бухгалтерський
облік
Група № 23
Урок №63- 64
Тема уроку: Облік на підприємствах
ресторанного господарства.
Ресторанне господарство — вид економічної
діяльності суб’єктів господарської діяльності з надання послуг для задоволення
потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього;
заклад ресторанного господарства — організаційно-структурна одиниця
у сфері ресторанного господарства, яка здійснює торгово-виробничу
діяльність: виробляє або продає
і організовує споживання продукції власного виробництва. Також може
організувати дозвілля споживачів; продукція власного виробництва — продукція,
яку виробляють заклади ресторанного господарства і продають як кулінарну
продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби; закупний товар —
товар, що купується суб’єктом господарювання для подальшого перепродажу
споживачам без видозмінення (нарізання, додаткового оформлення, порціонування);
продовольча сировина — продукція рослинного, тваринного, мінерального,
синтетичного чи біотехнічного походження, що використовується для
виробництва харчових продуктів.
Господарська діяльність підприємств ресторанного
господарства передбачає такі взаємопов’язані етапи:
·
закупівлю товарів
(сировини);
·
зберігання в
коморі;
·
виробництво готових
виробів;
·
реалізацію готових
виробів і закупних товарів споживачам.
Розглянемо
особливості бухгалтерського й податкового обліку та документального
оформлення руху запасів на стадіях закупівлі й у коморі.
1.
Документальне
оформлення
Продовольчу
сировину, а також закупні товари підприємства ресторанного господарства
закуповують таким чином:
·
безпосередньо
на підприємствах-виробниках, а також торговельних підприємствах;
·
у фізичних осіб
— підприємців, які здійснюють торговельну або виробничу діяльність;
·
у фізичних осіб,
які не є суб’єктами підприємництва.
Перераховані вище форми закупівлі мають свої
особливості, як у частині документального оформлення, так
і відображення в бухгалтерському і податковому обліку.
Приймання сировинних продуктів і товарів
від юридичних осіб, їх відокремлених (структурних) підрозділів
та фізичних осіб — підприємців до комори підприємства
здійснюється на підставі первинних документів: накладних (типова форма
№ М-20), товарно-транспортних накладних.
Якщо закупівля здійснена у фізичної особи, яка
не є СПД, вона оформляється закупівельним актом.
Акт повинен
бути складений з урахуванням вимог до обов’язкових реквізитів
первинних документів, наведених у ст. 9 Закону про бухоблік, при
цьому обов’язково має бути вказано:
·
місце складання акта
закупівлі, найменування підприємства-покупця, дату та номер документа;
ПІБ, посаду відповідальних осіб закупника;
·
ПІБ, реєстраційний
номер облікової картки платника податків, адресу проживання фізичної особи —
продавця; найменування, одиницю виміру, сорт, кількість, ціну, суму закупленої
продукції;
·
загальну суму
закупленої продукції прописом; підпис «гроші отримав», суму прописом; підпис
«гроші сплатив», суму літерами.
Оприбуткування товарів і сировини до комори
оформляється прибутковим ордером.
Також для цих цілей може використовуватися і прибуткова
накладна довільної форми. При обліку запасів у коморі
за ціною продажу може виписуватися прибуткова накладна, в якій
зазначаються покупна вартість, сума торгової націнки та продажна вартість
оприбуткованої сировини і товарів.
типової Облік товарів і сировини в коморі
ведеться комірником у книзі обліку товарів або картках кількісно-сумового
обліку форми № М-12, затвердженої наказом № 193, або
в довільній формі, самостійно розробленій підприємством.
Облік даних
запасів ведеться в натуральному вираженні за найменуваннями,
кількістю та обліковими цінами на підставі даних первинних
документів.
2.Бухгалтерський
облік
Питання обліку надходження сировини та товарів
у закладах ресторанного господарства розкрито у ПБО 9. Перш
за все ПБО 9 регулює питання формування вартості придбаних запасів,
у тому числі сировини та товарів. Так, згідно з п. 9 зазначеного
ПБО при придбанні запасів за плату первісною вартістю таких запасів
є їх собівартість, яка складається з витрат, зокрема:
·
суми,
що сплачується постачальнику згідно з договором, за вирахуванням
непрямих податків (тобто ПДВ та акцизного податку;
·
суми ввізного мита;
·
суми непрямих
податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються
підприємству (наприклад, суми ПДВ, якщо підприємство-покупець не є
платником ПДВ);
·
транспортно-заготівельних
витрат;
·
інших витрат, які
безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до
стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.
Ресторанне господарство є специфічною сферою
діяльності, що поєднує в собі елементи як виробництва, так
і роздрібної торгівлі. Тому згідно з Інструкцією № 291 облік
сировини, яка використовується в подальшому при виготовленні виробів
і страв, здійснюється на субрахунку 201 «Сировина й матеріали».
А товари, отримані для роздрібного продажу, та виготовлена продукція
(вироби, страви тощо) обліковуються на рахунку 28 «Товари»
(з використанням різних субрахунків).
Немає коментарів:
Дописати коментар