Шукати в цьому блозі

для здобувачів освіти гр. №23- бух. облік


Предмет : Бухгалтерський облік
Група № 23
Урок №63- 64

 Тема уроку: Облік на підприємствах ресторанного  господарства.

Ресторанне господарство — вид економічної діяльності суб’єктів господарської діяльності з надання послуг для задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього; заклад ресторанного господарства — організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює торгово-виробничу діяльність: виробляє або  продає і організовує споживання продукції власного виробництва. Також може організувати дозвілля споживачів; продукція власного виробництва — продукція, яку виробляють заклади ресторанного господарства і продають як кулінарну продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби; закупний товар — товар, що купується суб’єктом господарювання для подальшого перепродажу споживачам без видозмінення (нарізання, додаткового оформлення, порціонування); продовольча сировина — продукція рослинного, тваринного, мінерального, синтетичного чи біотехнічного походження, що використовується для виробництва харчових продуктів.
Господарська діяльність підприємств ресторанного господарства передбачає такі взаємопов’язані етапи:
·         закупівлю товарів (сировини);
·         зберігання в коморі; 
·         виробництво готових виробів;
·         реалізацію готових виробів і закупних товарів споживачам.

Розглянемо особливості бухгалтерського й податкового обліку та документального оформлення руху запасів на стадіях закупівлі й у коморі.

1.     Документальне оформлення
Продовольчу сировину, а також закупні товари підприємства ресторанного господарства закуповують таким чином:
·         безпосередньо на підприємствах-виробниках, а також торговельних підприємствах;
·         у фізичних осіб — підприємців, які здійснюють торговельну або виробничу діяльність;
·         у фізичних осіб, які не є суб’єктами підприємництва.
Перераховані вище форми закупівлі мають свої особливості, як у частині документального оформлення, так і відображення в бухгалтерському і податковому обліку.
Приймання сировинних продуктів і товарів від юридичних осіб, їх відокремлених (структурних) підрозділів та фізичних осіб — підприємців до  комори підприємства здійснюється на підставі первинних документів: накладних (типова форма № М-20), товарно-транспортних накладних.
Якщо закупівля здійснена у фізичної особи, яка не є СПД, вона оформляється закупівельним актом.
 Акт повинен бути складений з урахуванням вимог до обов’язкових реквізитів первинних документів, наведених у ст. 9 Закону про бухоблік, при цьому обов’язково має бути вказано:
·         місце складання акта закупівлі, найменування підприємства-покупця, дату та номер документа; ПІБ, посаду відповідальних осіб закупника;
·         ПІБ, реєстраційний номер облікової картки платника податків, адресу проживання фізичної особи — продавця; найменування, одиницю виміру, сорт, кількість, ціну, суму закупленої продукції;
·         загальну суму закупленої продукції прописом; підпис «гроші отримав», суму прописом; підпис «гроші сплатив», суму літерами.
Оприбуткування товарів і сировини до комори оформляється прибутковим ордером.
Також для цих цілей може використовуватися і прибуткова накладна довільної форми. При обліку запасів у коморі за ціною продажу може виписуватися прибуткова накладна, в якій зазначаються покупна вартість, сума торгової націнки та продажна вартість оприбуткованої сировини і товарів.
типової Облік товарів і сировини в коморі ведеться комірником у книзі обліку товарів або картках кількісно-сумового обліку форми № М-12, затвердженої наказом № 193, або в довільній формі, самостійно розробленій підприємством.
 Облік даних запасів ведеться в натуральному вираженні за найменуваннями, кількістю та обліковими цінами на підставі даних первинних документів.

2.Бухгалтерський облік
Питання обліку надходження сировини та товарів у закладах ресторанного господарства розкрито у ПБО 9. Перш за все ПБО 9 регулює питання формування вартості придбаних запасів, у тому числі сировини та товарів. Так, згідно з п. 9 зазначеного ПБО  при придбанні запасів за плату первісною вартістю таких запасів є їх собівартість, яка складається з витрат, зокрема:
·         суми, що сплачується постачальнику згідно з договором, за вирахуванням непрямих податків (тобто ПДВ та акцизного податку;
·         суми ввізного мита;
·         суми непрямих податків у зв’язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству (наприклад, суми ПДВ, якщо підприємство-покупець не є платником ПДВ);
·         транспортно-заготівельних витрат;
·         інших витрат, які безпосередньо пов’язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.
Ресторанне господарство є специфічною сферою діяльності, що поєднує в собі елементи як виробництва, так і роздрібної торгівлі. Тому згідно з Інструкцією № 291 облік сировини, яка використовується в подальшому при виготовленні виробів і страв, здійснюється на субрахунку 201 «Сировина й матеріали». А товари, отримані для роздрібного продажу, та виготовлена продукція (вироби, страви тощо) обліковуються на рахунку 28 «Товари» (з використанням різних субрахунків).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №11 дата 10.02.21р. ( основи економіки)

  Для здобувачів освіти групи 11 10 .02.21 Предмет –   О снови економіки   Тема уроку: . Ринок праці. Трудові ресурси. Зайнятість  ...