Шукати в цьому блозі

четвер, 10 грудня 2020 р.

Група №4 Дата 11.12.20р.

 

Для здобувачів освіти групи №4

11.12.20

Предмет –  Облік та калькуляція

 

Тема :  Практична робота №2

 

Завдання

·     Кількість  кожного  продукту  масою  брутто  та  нетто  для приготування  страв  вказується  безпосередньо  в  рецептурі страви. Рецептура і технологія приготування страв складена з урахуванням  діючих  норм  відходів  і  втрат  під  час  обробки сировини. Рецептури супів, соусів, гарнірів, салатів, компотів, киселів,  мусів,  самбуків,  кремів  розраховані  на  1000  г,  що дозволяє визначити вихід порції страви з врахуванням попиту споживачів і раціонального витрачання продуктів, а рецептури

на всі інші страви розраховані на 1 порцію.

·     Норми  закладки  продуктів  масою  брутто  в  рецептурах розраховані  на  стандартну  сировину;  для  картоплі  прийняті норми відходів, діючі до 31 жовтня, для моркви та буряка – до 1 січня.

·     У таблиці №32 «Розрахунки сировини, виходу напівфабрикатів і  готових  виробів»  збірника  рецептур  страв  та  кулінарних виробів  наведено  розрахунки  витрат  сировини,  виходу напівфабрикатів  і  готових  виробів  при  обробці  картоплі, овочів,  грибів,  плодів,  ягід,  горіхів  та  витрат  при  різних способах теплової обробки. Розрахунки дані на 100 г виходу готової продукції.

 

 

 Визначення маси відходів при обробці овочів, плодів, грибів

 

Приклад:

У таблиці №32 вказані відходи і втрати при обробці % до маси брутто,

кол. 3. Визначити масу відходів при обробці 40 кг картоплі в січні.

Мб = 40 кг

Табл. 32     Мв = 35%

Методика розрахунків: 

Складаємо пропорцію 

40 кг   -   100%

х кг     -    35%

х =   = 14 кг                 Мв = 14 кг

 

 

 

 

І варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 4 кг моркви в лютому.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 10 кг цвітної капусти.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

Задача 3. Визначити масу відходів при обробці 2 кг зелені петрушки.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

ІІ варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 6 кг картоплі в грудні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 6 кг буряка в січні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача  3.  Визначити  масу  відходів  при  обробці  2  кг  грецьких

смажених горіхів. 

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

 

ІІІ варіант

Задача 1. Визначити масу відходів при обробці 2 кг моркви в січні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

Задача 2. Визначити масу відходів при обробці 3 кг зелені петрушки.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

Відповідь:___________________________________________________

 

 

 

Задача 3. Визначити масу відходів при обробці 10 кг буряка в грудні.

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

____________________________________________________________

 

Відповідь:___________________________________________________

                              

                                    

ІІ. Розрахунок сировини на необхідну кількість порцій

Кухар повинен вміти визначати кількість продуктів, які необхідні для приготування страв. Є кілька методів обрахунку ваги потрібних продуктів:

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Група №11 дата 10.02.21р. ( основи економіки)

  Для здобувачів освіти групи 11 10 .02.21 Предмет –   О снови економіки   Тема уроку: . Ринок праці. Трудові ресурси. Зайнятість  ...