Для здобувачів освіти групи №4
11.12.20
Предмет
– Облік та калькуляція
Тема : Практична робота №2
Завдання
· Кількість
кожного продукту масою
брутто та нетто
для приготування страв вказується
безпосередньо в рецептурі страви. Рецептура і технологія
приготування страв складена з урахуванням
діючих норм відходів
і втрат під
час обробки сировини. Рецептури
супів, соусів, гарнірів, салатів, компотів, киселів, мусів,
самбуків, кремів розраховані
на 1000 г, що
дозволяє визначити вихід порції страви з врахуванням попиту споживачів і
раціонального витрачання продуктів, а рецептури
на всі інші страви розраховані на 1 порцію.
· Норми
закладки продуктів масою
брутто в рецептурах розраховані на
стандартну сировину; для
картоплі прийняті норми відходів,
діючі до 31 жовтня, для моркви та буряка – до 1 січня.
· У таблиці №32 «Розрахунки сировини, виходу
напівфабрикатів і готових виробів»
збірника рецептур страв
та кулінарних виробів наведено
розрахунки витрат сировини,
виходу напівфабрикатів і готових
виробів при обробці
картоплі, овочів, грибів, плодів,
ягід, горіхів та
витрат при різних способах теплової обробки. Розрахунки
дані на
Визначення маси відходів при обробці овочів,
плодів, грибів
Приклад:
У таблиці №32 вказані відходи і втрати при
обробці % до маси брутто,
кол. 3. Визначити масу відходів при обробці
Мб =
Табл. 32
Мв = 35%
Методика розрахунків:
Складаємо пропорцію
х кг
- 35%
х = =
І варіант
Задача 1. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача 2. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача 3. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
ІІ варіант
Задача 1. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача 2. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача
3. Визначити масу
відходів при обробці
2 кг грецьких
смажених горіхів.
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
ІІІ варіант
Задача 1. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача 2. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
Задача 3. Визначити масу відходів при обробці
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________
Відповідь:___________________________________________________
ІІ. Розрахунок сировини на необхідну
кількість порцій
Кухар повинен вміти визначати кількість продуктів,
які необхідні для приготування страв. Є кілька методів обрахунку ваги потрібних
продуктів:
Немає коментарів:
Дописати коментар